A technológia lényege az alapanyag rekrisztallizációs hőmérséklet alatti folyatása a gyorsan növekvő, nagy nyomás hatására. Egy ütem alatt a fémpogácsa felveszi a kívánt alakot, így az eljárás termelékeny, pontos, az esetek 80 %-ában hulladékmentes, ezáltal rendívül gazdaságos.

A technológia előnyei:

- gazdaságos

- termelékeny

- erős, szilárd termék (szálszerkezet)

- relatíve bonyolult alakzat kialakítása

A forgácsolási megmunkálással összehasonlítva a folyatás jobb felületet és kedvezőbb folyamatos szálelrendezésű anyagszerkezetet eredményez. A forgácsolás a hengerelt vagy húzott rúdanyagok gyártásánál kialakult folyamatos textúrát megszakítja, a folyatás viszont a kívánt alak irányába rendezi, növelve az anyag keménységét és szilárdságát.

Az öntéssel szemben az az előnye a folyatásnak, hogy nincs szükség a munkadarab kúpos kialakítására (ami anyagmegtakarítást, és szerszámköltség-csökkenést von maga után), kisebb az utánmunkálási idő, és kedvezőbbek a szilárdsági tulajdonságai.

Az anyagmegtakarítás más technológiákkal szemben átlag 20-80%. Ugyanígy a folyatás időszükséglete is a legkisebb, az időmegtakarítás 2-25-szörös a többi technológiához képest. A folyatott alkatrészek felülete a szerszámtól függően jobb a köszörült felületnél, és csak a polírozott felület múlja felül. A hidegfolyatás kedvező szemcseszerkezetet hoz létre, és a munkadarabok szilárdságát lényegesen megnöveli. Ezáltal ugyanazon célra kisebb keresztmetszetű és így kevesebb anyagot igénylő alkatrészek is biztosítják az előírt szilárdságot.

©Copyright